Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esélyteremtő díj - 2012

Szabóné Sipos Éva sportpedagógus

ESÉLYTEREMTŐ DÍJ 2012.
 
Ebben az esztendőben először írtuk ki a ESÉLYTEREMTŐK díját, amelyet a döntnökök azon pedagógusoknak, nevelőknek adományozhatnak, akik hátrányos helyzetű diákokkal foglalkoznak és maguk is mozgáskorlátozottak vagy valamilyen fogyatékkal élnek. A közelmúltban ünnepélyes keretek között, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő adta át a salgótarjáni megyeházán - az év legjobb nógrádi sportolóival egyetemben - Szabóné Sipos Éva testnevelő tanárnak a CSEÖH díszserlegét, oklevelét. A rendezvényen a szervezők nevében a nógrádi CsEÖH vezetője, Szabó Péter virágcsokorral is gratulált az egykori kollégának.  
 
A szívet melengető ünnepségen a néhány éve tragikus balesetet szenvedett tanárnő méltatásán elhangzott, hogy „Éva néni” az általános iskolai tanulmányait Mátranovákon végezte, a Kisterenyei középiskolában röplabdázott, és kézilabdázott. 1975-ben felvették az Egri Ho-Si-Minh Tanárképző Főiskola testnevelés – biológia szakára. Itt kézilabdázott és tornászott, amelyekből edzői diplomát is szerzett. 1979-ben került Salgótarjánba, tanári munkáját a Mártirok úti iskolában kezdte. 1984 szeptemberében került át A Beszterce Lakótelepi Általános Iskolába, ahol 2010. júniusáig dolgozott. Elsősorban kézilabda utánpótlással foglalkozott, de a Salgótarjánban működő felnőtt női csapatoknak is volt edzője. Csapataival számos szép sikert ért el. Diákolimpián 2., 4., 6., helyezéseket szereztek, míg a korosztályos gyermekbajnokságokon is több korcsoportban állhattak dobogóra, tanítványai közül többen NB I-es utánpótlás csapatokban szerepelnek.
 
 Balesete után sem fordított hátat a kézilabda sportágnak, hiszen jelenleg is a Beszterce DSE leány utánpótlás csapatait edzi, és versenyezteti. 2009. óta kétszer is országos döntőig jutott csapataival. 2010-ben a Kézilabda Utánpótlásért Alapítvány az év Női utánpótlás edzője kitüntető címmel jutalmazta. 2009. júniusától ülőröplabdázik, hetente kétszer-háromszor jár Budapestre edzésre, tagja és csapatkapitánya a magyar nemzeti válogatottnak, akikkel Európa bajnoki nyolcadik helyezést ért el