Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014 "ROMADUMADE"

A Romák Világnapja is szóba került azon a nagyszabású rendezvényen, ahol a Nógrád Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a CsEÖH látta vendégül szűkebb pátriánk roma szószólóit, érdekvédőit és az önkormányzataik küldötteit.

Az áprilisról - partnereink kérésére - átett időpontú program " ROMADUMADE - Beszéljük meg romák!" hagyományait tovább víve, elsősorban a munka világába való visszavezetést tűzte ki célul. Ezek legfőbb eszközének a foglalkoztatási szövetkezetek életre hívását tartotta hatékonynak és célszerűnek megnyitó köszöntőjében Jónás Gábor a megyei Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke. A program elején mondott beszédet és köszöntött Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, aki rámutatott a romák és nemromák együttélésének és a társadalomban közösen vállalt szerepének emberi oldalára. Skuczi Nándor a Salgótarjáni Járási Kormányhivatal vezetője a munka és a közösen végzett tevékenység erejére, családépítő és megélhetés teremtő folyamatára hívta fel a jelenlévők figyelmét.

A sajnálatos módon lovári vagy romungro nyelven részben vagy csak alig beszélő résztvevők külön kérése volt, hogy csupán magyarul follyon a fórum, hiszen nemzetiségi nyelvüket sokuk már nem is érti. Ezáltal a "ROMADUMADE" verbális része kudarcba fulladt, ám a fórum résztvevői egyöntetűen dicsérték a program törekvéseit és a romák munkavállalását segítő szociális szövetkezetek törekvéseit. Néhány felszólaló  felvetette a kállói példát ahol a helyi TSZ majorban történt hasonló kezdeményezés.