Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013 május Esélyegyenlőségi Világnap - Az Európai Béke Napja

A török ostrom óta nem mászták meg ilyen sokan egyszerre a Somoskői Várorom ódon bazalt falait, hogy tisztelegjenek az ESélyegyenlőségi Világnap és az Európai Béke eszméi előtt.

A Nógrád Megyei Esélyteremtő napra félezren látogattak, hogy a megyei iroda által felállított sátraknál "Falatnyi esélyt" biztosító Euró pékségénél és az összesen 27 állomást felvonultató játékportán megízleljék a fogyatékkal élők mindennapi nehézségeit, kipróbálják önmagukat és szembenézzenek önnön emberségükkel. A programra nem csupán Palócföld majd minden városából érkeztek, de Szabó Péter CsEÖH házmester és Nagy Péter CsEÖH ezermester Budapestről, Komáromból, Szolnokról, Egerből, valamint a szomszéd országból, Szlovákiából is érkezett vendégeket is köszöntött a felhőszakadást követő napsütésben.

A politikusokat is szép számben felvonultató nyitó ünnepségen harsona és harangszó hirdette az esélyteremtő európai eszmeiséget, miközben több száz sötétkék luftballon emelkedett az égnek a középkori erőd lőréseiből.  A hagyományoknak megfelelően a CsEÖH munkatársai és önkéntesei valamennyi érdeklődőt vendégül látták az Euro Shopban, a nemzetek pékségében, az e célra kibérelt és térítésmentesen látogatható Vadasparkban, a Szlovák oldalon fekvő várban, a helyi múzeumban és a Petőfi kunyhóban. A legnagyobb sikere mégiscsak a CsEÖH tüzérségnek volt, ahol munkatársunk Nagy Péter vezényelte gulyáságyúk ontották a finomságokat.